Hiç duymamış olanlar için ifttt.com bir web sitesi açılımı da "if this than that" yani "böyleyken böyle". İnterneti aktif olarak kullanan ve farklı portallardaki hesaplarını yönetmekte ve içerik eklemekte zorlanan kullancılar için asistanlık hizmeti veren ifttt'nin öne çıkan iki temel özelliği var: Basitlik ve İşlevsellik. Bu site sayesinde farklı hesaplardaki profil fotoğraflarınızı aynı anda değiştirebiliyor, yakın bir arkadaşınız yeni bir blog yazısı yazdığınızda telefonunuza mesaj gönderebiliyor veya kendi yazdığınız bir yazıyı sosyal medya hesaplarınıza otomatik dağıtabiliyorsunuz. Yazının devamında kısaca sistemin nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını ve olası kullanım alanlarından bir kaç örnek bulacaksınız, sonrasında ilginizi çekerse siteye üye olup binlerce varyasyonu denemeye başlayabilirsiniz.
Yukarıda gördüğünüz ifttt'nin ana sayfası. Site içerisindeki diğer alt sayfaların da bu tarz basit bir tasarımla hazırlandığını söyleyebiliriz. Üye girişi yaptıktan sonra ise karşımıza kontrol paneli çıkıyor. Buradan 4 temel bölüme ulaşabiliyoruz: Görevler, bu görevleri diğer kullanıcılarla paylaşmamızı sağlayan Tarifler farklı hesaplarımızı ekleyebileceğimi Kanallar ve davet gönderme bölümü.
Her bir görevin iki temel bölümü bulunuyor. Bunlardan biri tetikleyici diğeri ise aksiyon. Bir görevi tanımladığımızda sisteme "bu tetikleyici gerçekleştiğinde benim için şu aksiyonu al" komutunu vermiş oluyoruz. Yeni bir görev tanımlamak da yine oldukça basit. Kontrol panelinde bulunan bir görev oluştur (create a task) butonuna bastığımızda karşımıza "ifthisthanthat" yazısı çıkıyor. Buradan this'e tıklayarak tetikleyicimizi seçme kısmına geçiyoruz. Aşağıda seçebileceğiniz kanallardan bir kısmını bulabilirsiniz. Foursquare'den yaptığınız bir check-in, dropbox'a eklediğiniz yeni bir dosya, Facebook'ta yaptığınız bir yorum yada like, instagram'a eklenen bir fotoğraf gibi bir çok olayı tetikleyici olarak tanımlama şansınız bulunuyor.
Tetikleyici kanalımızı seçip, eğer önceden yapmadıysak o kanalı aktif hale getirip, sistemi harekete geçirecek olayı belirledikten sonra bu kez karşımıza gelen yazı "if[tanımladığımızı tetikleyicinin sembolü]thanthat". Tahmin edeceğiniz üzere bu kez de that'e tıklayıp aynı adımları takip ederek sistemin bizim için alacağı aksiyon kanalını ve aksiyonu tanımlıyoruz. Son adım olarak görevimize bir açıklama yazıp işlemi tamamlıyoruz.
Yukarıda da değindiğimiz gibi oluşturduğunuz bu görevleri arkadaşlarınızla ve diğer kullanıcılarla paylaşma şansınız bulunuyor. Bunu yapmak içinse tek yapmanız gereken kontrol panelinizden görevlerinizin bulunduğu (your tasks) sayfaya gidip tarife dönüştürmek istediğin görevin yanındaki "tarif oluştur" butonuna tıklamanız. Karşınıza gelen sayfada görev üzerinde dilediğiniz değişiklikleri son bir kez yapabilir ve tarif oluşturmayı tamamlayabilirsiniz.
Görevlerim sayfasında tarif oluşturmanın dışında ayrıca görevlerinizi silebilir, pasif yada aktif duruma getirebilir yada düzenlemek için görüntüleyebilirsiniz. Olası görevlerin birkaçını yazının başında sıralamıştık. Artık sisteme aşina olduğunuzu düşünürsek fikir vermesi adına aşağıdaki listeleyeceğimiz popüler tanımlamalara da göz atmanızda fayda var.
- Facebook profil fotoğrafım güncellendiğinde Twitter profil fotoğrafımı da güncelle
- Facebook'a yüklediğim her fotoğrafı Dropbox klasörüme kaydet
- Amazon günün ücretsiz aplikasyonunu yayınladığında bana mail at
- Gmail hesabıma tanımladığım başlıkla bir mail geldiğinde bana sms at
- ifttt tarafından belirlenen numaraya içerisinde #helpme geçen bir mesaj attığımda beni ara ve hazırladığım metni oku (sıkıcı bir toplantıdan, gelen acil bir telefonla çıkmanız gerektiğinde)
- 1 Ocak geceyarısında Facebook'ta bu iletiyi paylaş
- Favorilerime eklediğim YouTube videolarını Dropbox klasörüme kaydet