2012'nin E-tohum Girişimleri Nerelerde Filizlenecek?

E-tohum girişimci destek programından yatırım alacak 15 girişim geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen "E-tohum Girişimcilik Zirvesi"'nde açıklandı. 1500 başvuru arasından sıyrılmayı başaran bu 15 teknoloji girişimi 2012 yılı boyunca E-tohum desteğiyle hedeflerine ulaşmaya çalışacaklar. Kapsamı biraz daha genişletip finale kalan 40 girişime baktığımızda 2012 trendleri için çıkarımlarda bulunmamız mümkün. Yazının devamında kısaca E-tohum çalışma sistemini ve seçilen girişimlerin hangi noktalara işaret ettiğini bulabilirsiniz.



E-tohum en genel tabiriyle yatırımcıları girişimcilerle buluşturmayı amaçlayan bir oluşumdur. Yıl boyunca yapılan başvurular Ocak ayının gelmesiyle değerlendirmeye alınır, bazı girişimlerle çeşitli yollarla görüşmeler gerçekleşir ve 40 girişim kısa listeye seçilerek hedeflerini ve beklentilerini anlatmaları için sunuma çağrılır. Yapılan 5 dk.'lık sunumda kendini iyi ifade eden ve E-tohum jurisini ikna etmeyi başaran 15 girişim ise yatırımcılarla buluşmaya hak kazanır. Bunun yanı sıra ilk 15'e seçilemeyen işlerin de melek yatırımcılar tarafından takibe alınıp sonradan yatırım alması muhtemeldir. Bu yatırım sağlama sistemi dışında girişimciler E-tohum tarafından sıklıkla düzenlenen çeşitli eğitimlere, kafe toplantılarına ve panellere hiçbir ücret ödemeden katılma şansına sahiptirler.

Peki 2012'de E-tohum nereyi işaret ediyor diye baktığımızda karşımıza 6 ana başlık çıkıyor: e-öğrenme, e-ticaret, e-hizmet, mobil, yazılım ve oyun.

E-hizmet
Kısa listeye kalan girişimler içerisinde internet üzerinden verecekleri hizmetlerle öne çıkmayı başaran birçok girişim bulunuyor:

  • Open Agenda: Randevularınızı düzenleme işine talip
  • Giysi Cini: Birisi gardrobumun listesini tutsun, önerilerde bulunsun diyenlere
  • Yurtlar Burada: Türkiye genelini kapsayan bir yurt veritabanı
  • Apsiyon: Apartman veya sitelerin yönetimini kolaylaştırmayı amaçlıyor
  • Connected2.me: Anlık ve daha da önemlisi rastgele iletişim
  • Mobil Uygulamam: Benim de bir mobil uygulamam olsun diyen "kobilerin" kurtarıcısı olmaya aday
  • Mutualizm: Girişimcileri bir araya getirip güçlerini birleştirmelerine yardımcı olmaya çalışıyorlar
  • BMsmart: Şirket içi iş yönetim aracı arayanlara
  • Wimsh: Sosyal fotoğraf paylaşım ağı 
  • Üniversiteli Anlatsın: Üniversitelilere yönelik bir "profesyonel" sosyal ağ

E-ticaret
İnternetten satış trendi de girişimciler tarafından es geçilmeyen konulardan bir diğeri. Çoğu dikey alışveriş sitesi olan e-ticaret girişimlerinden Mill and Fashion çantalara, Dekoreko dekorasyon ürünlerine, Mija özel tasarlanan giyim ürünlerine, Bi Acayip adından da anlaşılacağı üzere ilginç ürünlere, Fiyat Bilir market ürünlerine, Gimora takı ve aksesuarlara, Abone Kit kişiye özel kitlere ve son olarak Vanilya Club kozmetik ürünlerine odaklanıyor. Sitelerden bazıları halihazırda hizmet verirken, bazıları henüz yapım aşamasında bulunuyor. Ayrıca girişimler içerisinde fırsat sitelerini tek bir yerden takip etmeye olanak sağlayan Alışveriş Kulüpleri ve alışveriş dünyasında neyin eksik olduğunu bildiğini iddaa eden Trend Pin de bulunuyor.


E-öğrenme
Son 40'a kalmayı başaran girişimlerden 4 tanesi internet üzerinden eğitime destek olmaya odaklanıyor. Bunlardan İyi Bilir kişiye özel bir eğitim sistemi üzerine giderken, Akıllı Başlangıç okul öncesi eğitime, Mobil Soru ve Parlak Bir Gelecek ise sınavlara hazırlanan öğrencilere odaklanmakta.

Mobil
2012 beklentileriyle örtüşen ve E-tohum girişimcilerinin atlamadığı bir diğer trend de mobil. Kimi girişimci mobil oyun dünyasına odaklanırken, kimisi anlık paylaşım üzerinden ilerlemeyi tercih ediyor.

  • Foodback: restaurant ve cafeler ile ilgili düşüncelerinizi mobil olarak paylaşmanıza yardımcı olmayı amaçlıyor
  • Etrafımda: QR kod teknolojisini kullanarak günlük kampanyalara yönlendirme yapacak olan sistem, lokalizasyona güzel bir örnek
  • Pad Menu: Kafe/restaurant işletmecileri için tablet üzerinde çalışan bir sipariş sistemi
  • Lastmoon Games, Udo Games, Buggum, Funrika: Mobil oyun dünyasında iz bırakmaya çalışan dört farklı girişim
  • Popkop: Bulunduğunuz yere yakın kullanıcılara mesaj göndermenize olanak sağlayan bir mobil uygulama
  • Knoobl: İstediğiniz bilgiyi anında paylaşmanıza olanak tanıyan bir uygulama
  • Ollaa: Anlık aktivite paylaşım uygulaması
Oyun
Yukarıda yer alan mobil oyun uygulama girişimleri dışında Lamagama PS3 oyunlarına içerik sağlarken, WASD strateji oyunları üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Mobil oyunlar kanadında ise Lastmoon kendi geliştirdiği yazılım altyapısıyla kısa zamanda oyunlar ortaya koymaya, Udo Games android oyunlarına, Buggum ve Funrika ise mobil ve sosyal platformlara çeşitli oyunlar kazandırmaya kanalize olmuş diyebiliriz.

Yazılım
Son olarak yazılım dünyasında adını duyurmayı amaçlayan girişimlerden InfoDif görüntü ve videoları işleyen, Minder Bilişim yüz ifadeleri ve beyin dalgalarını analiz edebilen, Alictus mobil cihazları uzaktan kontrol kumandalarına dönüştüren yazılımlar geliştirirken, Drawium webmasterlar için pratik web eklentileri sunuyor.

Özetle 2012 E-tohum'un öne çıkan girişimleri gösteriyor ki bir yandan mobil yükselirken halen internette karşılanması gereken, el atılmamış alanlar bulunabiliyor. Türk internet kullanıcısının oyuna düşkünlüğü de girişimciler tarafından bakir görülen bir diğer alan diyebiliriz. E-tohum ile ilgili tüm bilgileri e-tohum.com üzerinden ulaşabilir, yatırım almaya kazanan 15 girişimi ise buradan detaylı inceleyebilirsiniz.