Facebook Timeline Özelliğini Aktif Etme

Facebook'un yeni özellikleri olan "Timeline" (yeni profil sayfası) ve "social apps" (yeni nesil uygulamalar) geçtiğimiz cuma günü Mark Zuckerberg'in bizzat sunduğu F8 konferansında duyuruldu. Zuckerberg sunumunda yeniliklerinin tümünün birkaç hafta içinde tüm kullanıcılarına açacağını söylerken, beta sürümünün şu anda uygulama geliştiriciler için açık olduğunu söyledi. Bu aslında kullanıcıların beta sürümüne erişebilmesi için bir fırsat sunuyor diyebiliriz. Facebook içerisinde basit bir uygulama geliştiren herkes bu özelliklere şu anda sahip olabilir.

Bunu birkaç basit adımda açıklamaya çalışacağım. Öncelikle Facebook sayfamızda arama bölümüne "Geliştirici" (ingilizce kullananlar için "Developer") yazarak en üstte çıkan uygulamayı seçiyoruz.



Gerekli izinleri verdikten sonra sayfa bizi https://developers.facebook.com/apps adresine yönlendirecek. Burada sağ üstte yeni uygulama oluştur butonuna tıklayarak uygulamamızı oluşturmaya başlayabiliriz. Açılacak pencerede iki tane alan göreceksiniz. "App Display Name" kısmına herhangi bir isim verebilirsiniz, bu uygulamamızın ismi olacak. İkinci kısım olan "App Namespace" ise uygulamamızın adresi olarak kullanılacağı için daha önce kullanılmamış olmak zorunda. Birkaç denemeyle burayı da uygun şekilde doldurduktan sonra, kullanım şartlarını kabul edip "Devam" diyoruz.


Bu noktada daha önce hesabınızı doğrulamadıysanız, cep telefonunuzu yada kredi kartınızı kullanarak doğrulama işlemini gerçekleştirmeniz gerecek. Cep telefonu numaranızı girip, gelen mesajdaki kodu yazarak doğrulama yapmak daha pratik olacaktır.

Uygulamamızı oluşturduk ancak "Timeline" özelliğine erişebilmemiz için uygulamamızın "Open Graph" içermesi gerekiyor, bunu da sağlamak için sağ taraftaki menüden "Open Graph" bağlantısına tıklıyoruz.


Açılan pencerede doldurmamız gereken iki tane alan göreceksiniz ilkine "play" ikincisine "game" yazarak devam edebilirsiniz.


Açılan sayfada en altta bulunan "Save Changes and Next"'e, bir sonraki sayfada da yine en alta inerek"Save and Finsih"'e basarak işlemimizi tamamlıyoruz. Artık Facebook ana sayfanıza dönerek en üstte çıkacak olan "Timeline" duyurusuna tıklayarak profil sayfamızı dönüştürebiliriz.,

Artık profil sayfanızı "Timeline" formatında göreceksiniz ancak herkesin bu şekilde görebilmesi için sayfanın üst tarafında bulunan "Şimdi Yayınla"'ya basmanız gerekiyor. Artık en eski paylaşımlarınıza dahi kolayca erişilebileceği için yayınlamadan önce bir göz atıp kontrol etmenizde fayda var. :)

Kaynak: Pcworld, F8 Keynote