Android'in Virüs Handikapı

Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan Samsung'un Galaxy SII modeli dahil son zamanlarda çıkan akıllı telefonların çoğunun android işletim sistemi kullandığı dikkatinizi çekmiştir. Son yapılan araştırmalar android işletim sistemli telefonların dünyadaki akıllı telefonların neredeyse %50'sini oluşturduğunu, 2012'de bu oranın üzerine çıkacağını söylüyor. Türkiye'de de android telefon oranı özellikle vodafone'un kampanyalı olarak sattığı HTC ve kendi markasını taşıyan telefonların gördüğü ilgi ile birlikte bir hayli artmış durumda.



Ancak bir türlü aşılamayan bir handikap var ki Türkiye'deki potansiyelin önünü bir hayli kesiyor: Android Market sorunsalı. Türkiye'de satılan android telefonların çoğunda market uygulaması bulunmuyor. Bu uygulama telefonunuzda yüklü değilse android marketin kendi sitesine de telefonunuzu tanımlayamıyor, dolayısıyla da google'ın kontrolünden geçmiş uygulamaları indiremiyorsunuz. Zincirin bir sonraki halkasında ise virüsler devreye giriyor ve işler iyice karışıyor. Android market dışında 3. parti siteler dediğimiz yerlerden indirdiğiniz uygulamalarda virüs bulunma ihtimali gayet yüksek. Özellikle android marketteki uygulamaları indirip üzerine virüs entegre ederek 3. parti sitelere yüklemenin yaygın bir yöntem olduğu biliniyor. Rom yükleme yada birkaç küçük programla android market çalışır hale gelse de bu sorunsalın birçok kişiyi android almaktan vazgeçirdiğini düşünüyorum.

Peki neden bütün telefonlarda market uygulaması yok yada resmi yollardan indirilip yüklenemiyor? Bunun en temelde nedeni android işletim sisteminin açık kaynak olması aslında. Yani herkes android işletim sistemini istediği telefona kurup kullanabilir. Diğer yandan android markette tam tersi bir durum var. Android market kapalı kaynak kodlu bir uygulama olduğundan google bu uygulamanın sadece ondan lisans alan telefonlara yüklenmesine izin veriyor.

Sonuç olarak android telefonların sayısı yükselmeye ve kendi kitlesini oluşturmaya devam ediyor. Sanırım bu noktada sorulması gereken soru Nokia bu duruma daha ne kadar seyirci kalacak yada Windows Mobile işletim sistemi Nokia'yı kurtarabilecek mi?