Akıllı Site: Gwap.com

Bir ay kadar önce Özgür Alaz Twitter hesabından "Bu oyunları oynadıkça, bilgisayarlar daha akıllı hale geliyor." açıklamasıyla birlikte paylaşmıştı bu siteyi. Ben de biraz inceleyip bir iki deneme yaptıktan sonra işaretleyip kenara koymuştum. Sonunda biraz daha detaylı inceleme fırsatı bulup izlenimlerimi paylaşmak istedim.


Sanırım önce "gwap" ne demek ona bakmak lazım. Sitenin blog kısmına girip 2008 yılında yazdıkları açılış yazısına baktığımızda karşımıza baş harflerini kullandıkları "Games With A Purpose" kalıbı yani kabaca "Amacı Olan Oyunlar" çıkıyor. Sitedeki oyunların hizmet ettiği amaç ise daha akıllı bilgisayarlar, siteler, uygulamalar yaratmak.



Gwap.com'da 7 farklı oyunun yanı sıra bir de cinsiyetinizi tahmin eden bir test bulunuyor. Oyunlar genelde siteye o anda bağlı olan iki kişi tarafından oynanıyor. Örnek vermek gerekirse ilk geliştirdikleri oyun olan ESP'de site aynı anda aynı resmi iki farklı kullanıcıya gösteriyor ve resmi gördükleri nesnelere göre etiketlemelerini istiyor. Kullanıcıların girdikleri etiketler eşleştiğinde bir sonraki resime geçiyor. Örneği sağdaki resime bakan iki kullanıcıdan biri bisiklet, adam, merdiven gibi kelimeleri yazarken, diğerinin aklına negatif, fotoğraf, poz gibi kelimeler gelebiliyor. Burada önemli olan eşleştikleri nokta. Topladıkları bu datalar ile sonunda gelmek istedikleri yer ise içinde bisiklet olan fotoğraflarımızı bulmak istediğimizde onları ayırabilen bir bilgisayar yada bisiklet yazdığımızda kayıtlı olduğu dosya adında hiç geçmese de bisiklet resimlerini önümüze sıralayabilen bir arama motoru.

Sitede aynı sistemi fotoğraf yerine ses dosyaları ile yapan başka bir oyunun yanı sıra, bir kullanıcının yaptığı tanımın karşılığı diğerinin bilmeye çalıştığı, aynı resim ve kelimeyi gören iki kullanıcının resimde o kelimeye karşılık gelen objenin etrafını çizdiği aynı ortak amaca değişik yollardan hizmet eden oyunlar bulunuyor.

Siteyle ilgili başka bir önemli detay ise arkada çalışan ekibin bu site öncesinde ürettikleri projelerden birinin halen yoğun olarak kullanılan ve sorunsuz çalışan reCaptcha olması bence. 2008 Mayıs ayından bu yana geçen üç buçuk yılı aşkın sürenin ardından nasıl bir yol katettiler, amaçlarına ne kadar yakınlar bilemiyorum ama sistemin çok ince düşünülerek hazırlandığı ortada. En azından cinsiyet testi beni doğru tanımlamayı başardı, size de incelemeye buradan başlamınızı tavsiye ederim.