Google sosyal ağı Plus'ı duyurduğundan beri Facebook'un gelişimi bir hayli hızlandı diyebiliriz. Önce skype ile ortak hazırladıkları görüntülü konuşma, arkasından oyunlardaki alan genişlemeleri ve son olarak paylaşım ve gizlilik arayüzlerindeki değişim. Bu özelliklerin en önemli ortak noktası ise tahmin edeceğiniz üzere G+'ın izinden gitmesi.
Görüntülü Konuşma
Plus ilk duyurulduğunda en çok adından söz ettirdiği özelliği görüntülü konuşmaydı diyebiliriz. Gtalk altyapısıyla daha önceden kullanmakta olduğumuz bu özellik G+'ta da unutulmamıştı. Aynı günlerde bir kulağımız Facebook'un kısa zamanda duyuracağını söylediği kendi tabiriyle "muhteşem" özelliğindeydi. O gün gelip bu özelliğin skype altyapısını kullanan görüntülü konuşma olduğunu gördüğümüzde Facebook'un G+'a meydanı kolay kolay bırakmayacağını anlamıştık.
Oyunlar
Bu çıkışı takip eden birkaç hafta boyunca Googlu Plus kullanıcılarının sayısı hızla milyonları devirirken, Facebook kanadı sessiz kalmayı tercih etti. G+ oyunlarının duyurulmasının ardındansa neredeyse aynı saatlerde Facebook oyunlara daha geniş alan açtığını ve arkadaşların içindeki sıralamayı gösteren bir bölüm oluşturduğunu açıkladı.
Paylaşım ve Gizlilik Arayüzleri
Google Plus son günleri sessiz geçirirken bu kez Facebook kanadı hareketlenmeye başladı. İlk yaptıkları revize paylaşım yaptığımız bölümün arayüzünü değiştirmek oldu. Kişi ve yer eklemeyi kolaylaştıran bu arayüzün bir diğer yeniliği ise paylaşım anında görünürlük sınırını ayarlamayı sağlayan bölüm oldu. Bu bölümden paylaşımımızın daha önceden oluşturduğumuz gruplardan hangisine görünür olacağını, kimlerden saklanacağını daha basit ayarlayabiliyoruz. Yeni görünürlük (veya gizlilik) ayarları bununla da bitmiyor. Artık Facebook'ta paylaşılan her iletinin yanında küçük bir simgeyle kimlerle paylaşıldığı belirtiliyor.
Plus'ın paylaşım sırasında görünmesini istediğimiz çevreleri seçme olanağı tanıması ve her paylaşımın yanına bu görünürlükleri not düşmesini göz önünde bulundurduğumuzda Facebook'un ilham kaynağına da ulaşmış oluyoruz. Aşağıdaki iki ekran görüntüsü ne demek istediğimi daha iyi açıklayacaktır diye düşünüyorum.
Sırada ne var kestirmek bir hayli zor ancak bu yaşananlardan Facebook'un Google Plus'tan bir hayli çekindiğini ve onun sunduklarına biran önce adapte olmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Facebook'a yardımcı olmak adına bir ipucu verelim: G+ yüklenen fotoğraflar üzerine sonradan efekt ekleme olanağı da tanıyor.