Google+ İlk İzlenimler

Google 'Google+' adını verdiği sosyal ağ projesini test etmeye kullanıcı sayısını kontrollü bir şekilde arttırarak devam ediyor. Şimdilik kullanıcıların davetiye sistemiyle kabul edildiği uygulamanın herkes için açık hale gelmesi çok da uzak gibi gözükmüyor. Ben de davetiye almayı başaran şanslı kullanıcılardan biri olarak projenin temel özellikleriyle ilgili ilk izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.


Öncelikle, Google hesabı olanların ekstra bir üyelik vesaireyle uğraşmadan sadece hesaplarına giriş yapmaları Google+'ı kullanmaları için yeterli olacak. Yani google diğer sosyal ağlarda olduğu gibi kullanıcı adı, mail, şifre, aktivasyon tanımlamakla uğraştırmayarak 1 - 0 önde başlıyor diyebiliriz.




Çevreler 
Plus'ın arkadaşlık sistemi 'çevre' kavramı üzerine kurulmuş. Twitter ve facebooktaki listelere benzetebileceğimiz bu sistemde bir arkadaşınızı takip etmek istiyorsanız onu en azından bir çevreye eklemek durumundasınız. Arkadaşlarınızı bulabilmeniz için arama özelliği mevcut. Arama sonucunda Google+ profili olan kullanıcılarla birlikte gmail hesabınızdaki kişiler içerisinden de (gmail hesabı olsun olmasın) uygun sonuçlar listelenerek aynı anda hem Google+'a davet edip hem de çevrenize eklemeye olanak tanınıyor. Arkadaşlarınızı çeverelere eklemek de görsel ve kullanım açısından kolay ve keyifli. Eklemek istediğiniz profilleri sürükleyip oluşturduğunuz çevreleri simgeleyen dairelerin içine bırakmanız bu işlem için yeterli oluyor.


Profil Bilgileri
Bu kısımı da çok karmaşık tutmadan sadece temel bilgiler girilecek şekilde hazırlamış Google. Profil kısmında profil fotoğrafları, 'giriş' ve 'hayatta övündüğünüz şeyler' isimli birer açıklama bölümü, meslek ve eğitim bilgileri, google haritalar ile desteklenen bir 'yaşadığım yer' bölümü, iletişim bilgileri, ilişki durumu gibi bilgiler bulunuyor. Bu bilgilerin istediğiniz kadarını doldurma, her birinin görünürlüğünü ayrı ayrı seçme şansınız bulunuyor.

Fotoğraflar
Bu bölüm, Facebook'tan aşina olduğumuz gibi fotoğraflar yükleyebildiğimiz, albüm oluşturup arkadaşlarımızı etiketleyebildiğimiz bir alan sağlıyor. Google bu bölümü Picasa'yla entegre halde sunuyor. Picasa'ya daha önceden yüklediğiniz fotoğraflar otomatik olarak görünürlük ayarları korunarak bu kısımda da gözüküyor. Bu  nedenle Picasa hesaplarımızı bir kontrol etmekte, görünürlükleri ayarlamakta fayda var. 

Ana Sayfa
Google+'ın bizi karşılayan ana sayfası yine Facebook'a benzer bir şekilde üç kolona ayrılmış. Sağ kolonda çevrelerimize eklediğimiz arkadaşlarımızın profil fotoğraflarından oluşan bir bölüm, tanımamız muhtemel profil önerileri ve video sohbete ulaşmamız için bir bağlantı bulunuyor. Orta bölüm bizim paylaşımlarımızı yapacağımız kutucuk ve arkadaşlarımızın paylaşım akışına ayrılmış. Paylaşım kutucuğundan bir ileti paylaşabildiğimiz gibi, fotoğraf, video yada bir bağlantıda ekleyebiliyoruz. Ayrıca bir de konum ekleme özelliği bulunuyor. Google, bağlantınızı kablosuz bir ağ yada mobil bir araç üzerinden sağlıyorsanız konumunuzu belirleyerek paylaşımınıza eklemenizi sağlıyor.

Paylaşım kısmının hemen altındaki kısımdan çevrelerimize dahil ettiğimiz tüm kullanıcıların yada soldaki listeden seçtiğimiz tek bir çevreye ait kullanıcıların paylaşımlarını takip edebiliyoruz. Sol kolonda çevrelerin listesinin altında bizimle paylaşılan içeriklerin bulunduğu 'Gelen' ve bizimle ilgili gerçekleşen yorum, çevreye dahil etme vb. etkileşimlerin listelendiği 'Bildirimler' bölümleri dışında çok kullanılması muhtemel iki bölüm daha bulunuyor: Konular ve Sohbet.


Konular
Bu bölümden ilgi alanınıza giren konular doğrultusunda aramalar yapıp ilgili haberlerin listesine Google+'tan ayrılmadan ulaşabiliyor, dilerseniz tıklayıp ayrı bir pencerede okuyabiliyor, çevrelerinizle paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca bu kısımda yaptığınız aramaları ilgi alanınız olarak kaydedip ana sayfanızdaki konular başlığı altında listelenmesini sağlama ve güncel haberlere tek tıkla ulaşma olanağınız da mevcut.



Sohbet
Bu kısım da Gtalk sisteminin Google+ içine entegre edilmesiyle hazırlanmış. Gtalk'tan hiçbir farkı bulunmayan bu özellik aracılığı ile hem Google+'daki arkadaşlarımız hem de diğer Gtalk kullanıcıları ile sohbet etme şansı sunuluyor.

Video Sohbet
Yine Gtalk'ta kullandığımız bir özellik olan görüntülü konuşma özelliği de Google+'ta unutulmamış. Bir veya daha fazla arkadaşımızla görüntülü konuşma olanağı sağlayan ve 'Hangout' adını verdikleri video sohbet uygulamasına konuşmak istediğimiz arkadaşlarımızı davet edebildiğimiz gibi, video sohbet odasında olduğumuzu profilimizde seçtiğimiz çevrelerimizle paylaşarak katılmak isteyen diğer arkadaşlarımıza da duyurabiliyoruz. Uygulama içerisinde ayrıca yazılı sohbet özelliği de kullanılabiliyor. Ekranda sohbete katılan kişilerden o anda konuşanın görüntüsü büyük olarak gösterilirken diğerleri altında daha küçük pencereler halinde diziliyor.

Google+ ile ilgili ilk değerlendirmeler Facebook'la başa çıkmasının zor olduğu yönünde. Bununla birlikte Facebook'un patronu Zuckerberg önümüzdeki hafta 'muhteşem' bir özelliği devreye alacaklarının sinyallerini veriyor. Benim şahsi fikrim ise Google+'ın başarısının 'googlesever'lerin projeye ne kadar sahip çıkacağıyla doğru orantılı olarak değişebileceği yönünde.